Ice and snowfestival in Harbin
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Nicole
01 Februari 2011 | China, Shanghai
Daar ben ik weer met het beloofde verslag van Harbin.
Zaterdag 22 januari 's morgens om half 7 in de auto gestapt om naar het vliegveld te gaan. We waren met z'n vieren. Onze vrienden Connie en Bill gingen met ons mee.
Inchecken verliep soepeltjes en na, gelukkig maar een half uurtje vertraging onderweg naar Harbin. Was zo'n 2,5 uur vliegen vanuit Shanghai. Rond de middag daar aangekomen en met een taxi naar het hotel. We zaten als sardientjes in de taxi met z'n vieren. Bill voorin ( hij is denk ik tegen de 2 meter land) en met z'n driëen op de achterbank. We hadden natuurlijk al dikke jassen aan. Kun je je voorstellen hoe dat "paste" , maar wel lekker warm.
Van vliegveld naar het hotel in Harbin was ongeveer 45 minuten rijden. De wegen in de stad zelf hebben allemaal een laagje ijs op het asfalt. Met -25 graden is daar natuurlijk niet tegen op te strooien. En wij hadden de indruk dat door het stoken met kolen het ijs ook nog eens vettig was ( was nl zwart wat onder onze schoenen vandaan kwam ). Met oversteken was het dus ook oppassen geblazen.
Maar goed, ingecheckt, iets gegeten en toen wilden we natuurlijk naar buiten. We hadden besloten eerst naat het sneeuw en ijsfestival te gaan dat even buiten de stad ligt. Er wordt ongeveer een maand gebouwd aan de ijs en sneeuwsculpturen die je op verschillende plaatsen in en rond de stad kunt vinden. Begin januari wordt het geopend met veel vuurwerk. Je kunt het festival bezoeken tot half februari.
Onderweg dus naar het grootste park.
Gelijk een taxi krijgen lukte niet, dus het hotel had een auto voor ons geregeld met chauffeur. Net zo klein als de taxi, alleen hadden we nu nog meer kleren aan. Skipakken met thermo ondergoed en op de benen nog een laag extra. Onder de jas ook nog eens een laag of 4/5. Dan voetwarmers ( kon je in de schoen leggen, bleven zo'n 6 uur warm ) en handwarmers bij ons. Zou moeten lukken dus.
Tegen de tijd dat we bij het festival waren was het al donker. Rond 5 uur. Dat is de beste tijd om daar te zijn. Nog niet zo heel druk, maar wel alle lichtjes al aan. Prachtig. Kijk maar naar de foto's die spreken voor zich.
Na 2 uur daar te hebben rondgelopen begonnen we toch wel af te koelen en het koud te krijgen. Denk dat het rond die tijd tussen de -25 en -30 graden was.
Dus terug naar het hotel. Daar gegeten en vroeg naar bed.
Zondag eerst 's morgens in de stad rondgewandeld. Harbin deed niet chinees aan. Er hebben een poos veel russen in Harbin gewoond en die invloed was duidelijk merkbaar.
In de stad was ook een parkje met ijssculpturen. Ook de moeite waard om te zien. En zonder verlichting overdag, was een heel aparte sfeer.
Maar ook daar, zie de foto's.
Dan is er een park bij Harbin waar rond de 900 siberische tijgers "wonen". Zondagmiddag daar naar toe. Het hotel had weer een auto voor ons geregeld, alleen was die nu een beetje groter. Gelukkig.
In het park word je rond gereden in een bus. Net als indertijd safaripark Tudderen.
Moet zeggen dat het prachtige beesten waren. Zou ze niet graag tegen komen in het wild.
Na de tijgers naar de sneeuwsculpturen. Meeste toeristen gaan overdag hier naar toe en dan 's avonds naar het ijsfestival. Dit park ging om 6 uur 's avonds dicht. We waren daar rond 4 uur en wilden daar blijven totdat het donker begon te worden. Want met lichtjes ziet alles er weer heel anders uit. ( zie foto's). Tegen de tijd dat wij vertrokken, rond half 6, was het park bijna verlaten.
Weer terug naar het hotel om een beetje op te warmen. En natuurlijk een pilsje drinken ( Harbin beer).
's Avonds naar een hotpot restaurant. Hotpot lijkt een beetje op onze boullion vlees fondue. Alleen heeft hier iedereen zijn eigen pannetje en kon je dus kiezen uit 4 soorten boullion. Pittig, normaal en nog 2 soorten. Dan vlees, maar flinterdun gesneden en groenten. Lekker!!
Buiten was het inmiddels weer -25 ofzo.
Maandag ochtend na het ontbijt nog naar de rivier gewandeld. Ijs op de rivier is ongeveer een meter dik. Zou goed zijn voor een elfsteden tocht. Op de rivier was ook van alles georganiseerd. Je kon schaatsen. In een koets met paard over het ijs, een "ijs" glijbaan etc.
De terug vlucht verliep ietsje minder soepel. Drie en een half uur vertraging!! Daar hadden we echt niet op zitten te wachten. Maar daar doe je nu eenmaal niets aan.
Buiten dat was het een geweldig weekend.
A.s vrijdag gaan we op vakantie voor zo'n dag of 10. Naar Singapore en Vietnam. Van de kou naar de warmte. Van -25 naar + 30. Gelukkig even tussendoor in Shanghai, waar het rond de 7 a 8 graden is, kunnen acclimatiseren.
Dus, tot over een paar weken.
Groetjes Nicole en Jan.
01 Februari 2011 - 08:28
Peter En Liesbeth.:
Prachtige foto's hoor. Had net afgelopen week een reportage op tv gezien over dit ijssculptuurfestival in China.
Geniet van jullie vakantie en tot de volgende reportage.
Lieve groeten,
Peter en Liesbeth. -
01 Februari 2011 - 10:15
Lidwien:
Hoi Jan en Nicole,
En iech vin `t heij al zoe kaaijt!!!!!!!! Aofgelaope zoondag waors heij op Tv `n documentaire euver China. Toen kaom de stad Harbin auch al in beeld. Prachtig, sjus wie uuch foto's! Dao kinne zellefs de iestuutsjes vaan Venezia neet tegenop! Wat `n beleving um dao roond te laope, mèt al die "boorsrökskes "aon.
Geer gaot nog naor Singapore. Iech voond dat indertied de zuuverste stad, In Azié, mèh `t is dao wel wèrrem, dus noe weer "de Capri-breukskes" aon. Kiek weer uuch eugskes oet en sjrief `t us.
Dikke Poen oet " ieswèffelkes". Mestreech. -
01 Februari 2011 - 11:50
Mirjam:
Hoi Nicole,
wat 'n belevenissen allemaal,erg indrukwekkend.mooie foto's!wij houden het nog steeds bij onze mozaiek (haha)fijne vakantie.
veel groeten van Mirjam -
01 Februari 2011 - 18:53
Monique En Frits:
Hoi Jan en Nicole,
Wat een prachtige ijssculpturen!! Met verlichting zijn ze helemaal bizonder!
Hebben afgelopen najaar met jacq en bert hier zandsculpturen gezien: vonden we ook al mooi maar dit is echt apart. De kou lijkt ons ook een hele ervaring. Een meter ijs op een rivier: wat zouden we hier mooie tochten kunnen maken, hopen we nog steeds op!
Wij zijn net terug van een skivakantie in de franse alpen: hadden strakblauwe lucht en veel sneeuw, dus dat was genieten ondanks de kou van maximaal -15.
Veel groetjes van Monique en Frits -
01 Februari 2011 - 19:03
Dorinda:
Wat moot iech heij nog op zegge:
Geweldige foto's. Sjieck huur.
Compleminte
Dorinda -
27 Februari 2011 - 13:18
Jan En Monique:
Wat een schitterende foto's. Indrukwekkend wat de chinezen allemaal bedenken.
Ben benieuwd hoe het in Vietnam is geweest.
Veel liefs,
Jan en Monique